Hoofdrolspelers

Deze sleutelfiguren uit de vaderlandse politieke geschiedenis spelen de hoofdrol in de tv-serie ‘De strijd om het Binnenhof’. Presentator Wouke van Scherrenburg neemt je mee in hun levens, die getekend werden door strijd om de macht en persoonlijke tragiek.

Gebroeders de Witt
Portret

Gebroeders de Witt

gebroeders de witt

Johan de Witt (1625 - 1672) en Cornelis de Witt (1623 - 1672)

In 1672 werden raadspensionaris Johan de Witt en zijn broer Cornelis in Den Haag vermoord. Hun moord markeert de tegenstelling tussen de staatsgezinden en de prinsgezinden. De staatsgezinden, waartoe zij behoorden, hadden hun aanhang vooral in de Hollandse stedelijke regentenfamilies. De prinsgezinden steunden de stadhouders. Vanaf 1650, toen het 'eerste stadhouderloze tijdperk' begon, hadden de staatsgezinden de lakens uitgedeeld en hadden de prinsgezinden weinig in te brengen gehad.
Dat veranderde in het Rampjaar, toen het land in oorlog kwam met Engeland, Frankrijk, Münster en Keulen. Willem III werd opperbevelhebber van de strijdkrachten. Het volk keerde zich tegen de leiders van de staatsgezinden. De gebroeders De Witt werden door een menigte afgeslacht bij de Gevangenpoort.
Gerelateerd aan Gebroeders de Witt