Hoofdrolspelers

Deze sleutelfiguren uit de vaderlandse politieke geschiedenis spelen de hoofdrol in de tv-serie ‘De strijd om het Binnenhof’. Presentator Wouke van Scherrenburg neemt je mee in hun levens, die getekend werden door strijd om de macht en persoonlijke tragiek.

Pim Fortuyn
Portret

Pim Fortuyn

pim fortuyn

(1948 – 2002)

pim fortuyn
De populistische Pim Fortuyn studeerde sociologie in Amsterdam, promoveerde in Groningen en was hoogleraar in Rotterdam. Hij verschoof in politiek opzicht van links naar rechts; hij probeerde eerst lid te worden van de CPN, was jarenlang lid van de PvdA en stapte in 1989 over naar de VVD.
Fortuyn cultiveerde het beeld dat iedereen tegen hem was: de media, de politici en de ‘linkse kerk’. Het maakte hem razend populair. Door Fortuyn is het debat blijvend veranderd over de Europese Unie, de nationale identiteit, de islam en de multiculturele samenleving. Of hij ooit minister-president had kunnen worden, zoals hij zelf voorspelde, weten we niet. Op 6 mei 2002 werd hij doodgeschoten. Het was de eerste politieke moord in Nederland sinds die op de gebroeders De Witt.